Erasmus, o experiență de viață

Erasmus nu este o simplă excursie într-o altă țară, este o experiență de viață. Este un program european care susține formarea tinerilor, educația și sportul. Școala noastă, alături de alte patru școli din Lituania, Franța, Grecia și Italia, face parte din proiectul de schimb interșcolar Erasmus+ cu tema „Nos différences font nos richesses”. Proiectul a fost inițiat în 2019 și este coordonat de doamna profesoară Dana Ilcenco.

Europa, spațiu multicultural

Europa contemporană, un spațiu fizic, economic, socio-politic și cultural comun pentru toți de pe continent, nu înseamnă dispariția tradițiilor și a specificului local, ci dimpotrivă, presupune aprecierea celor care sunt altfel decât noi. Dar pentru asta trebuie să ne cunoaștem înainte. Și care ar putea fi o metodă mai bună decât prin experiența directă? Sunt bune și cărtile, dar să trăiești chiar și pentru câteva zile împreună cu o familie dintr-o altă țară este cu totul diferit. Poți să vezi cum este organizată camera unui copil dintr-un oraș din Franța, poți să vezi cum este școala unui copil din Italia sau cum își petrece timpul liber un copil din Lituania.

Comunitate și timp împreună

Copiii învață lucruri noi în fiecare zi, fie la școală, fie în timpul liber. În programul Erasmus copii din diverse țări trăiesc câteva zile împreună, participă la activități, discută, se cunosc, se joacă. Este încurajată ideea de grup social cu accent pe aprecierea diferențelor culturale, activitate care completează cunoștințele primite în școală.

Sunt cinci zile departe de părinți, dar importante pentru dezvoltarea identității de sine, timp în care tinerii se bazează pe propriile abilități. Explorează lumea fără aripa protectoare a părintelui, dar totuși în siguranță. Părăsirea zonei de confort, desprinderea de familie și deciziile pe care trebuie să le ia singur un elev de gimnaziu, sunt acele lucruri care fac experiența Erasmus extrem de valoroasă. Iar, dacă s-a descurcat în proiectul Erasmus, dacă a trăit împreună cu copii din alte țări și cu familiile lor, atunci în mod cert copilul este mai bine pregătit și pentru viața de liceu ce va urma în scurt timp.

În timpul programului Erasmus copiii interacționează cu copii de aceeași vîrstă, dar cu păreri și convingeri conturate în contexte culturale diferite. Învață să accepte și alte puncte de vedere. Scopul experienței Erasmus este acela de a-i convinge pe copii că diferențele trebuie tratate cu respect. Activitățile și atelierele la care participă au scopul de a crea o conexiune între copii. Implicarea în comunitate oferă copiilor un sentiment de apartenență la grup, combate singurătatea și duce la bunăstarea generală a celor mici.

Temele proiectului Erasmus - dizabilitățile, egalitatea de gen, multiculturalismul, migrația, protecția mediului

Temele propuse sunt acelea cu care generația de azi se confruntă: dizabilitățile, egalitatea de gen, multiculturalismul, migrația populațiillor, reciclarea și protecția mediului sau digitalizarea. În contextul globalizării, diversitatea etnică și culturală sunt în pericol să se piardă. De aceea, protejarea dreptului diferitelor grupuri culturale și etnice de a-și păstra o identitate culturală distinctă este o prioritate în spațiul european și una din temele principale ale proiectului Erasmus.

Erasmus în pandemie

Nu în ultimul rând, proiectele de acest fel nu se organizează singure. Ele presupun multă muncă și dedicație din partea profesorilor coordonatori, iar proiectul școlii noastre a pornit de la o inițiativă personală a unui profesor, dar susținut apoi de o întreagă echipă. Cea mai mare provocare a fost, așa cum puteți intui, noul coronavirus. După o perioadă de aproape doi ani de incertitudine, activitățile Erasmus au fost reluate. Spiritul Erasmus înseamnă comunitatea și timp împreună, însă normele de sănătate impuse de pandemie au dus la regândirea evenimentelor și interacțiunilor. Întâlnirea din Italia din decembrie 2021, s-a desfășurat într-un cadru cu reguli stricte și a fost oarecum diferită de cele anterioare pandemiei de COVID-19. Și totuși prieteniile s-au legat, prietenii frumoase care au continuat și după încheierea vizitei. Se poate spune că a fost un succes, amiciția a învins, iar scopul proiectului Erasmus a fost atins și în condiții de distanțare.

Echipa Erasmus din Școala Gimnazială Nicolae Titulescu

Din echipa Erasmus a Școlii Nicolae Titulescu fac parte profesorii Cristina Taraș-Mihai, Alina Johnson-Pop, Teodora Peniu, coordonator fiind doamna profesoară Dana Ilcenco, iar în timpul mobilității din România, în perioada 1-7 martie 2020, s-au implicat în activitățile derulate și profesorii Nicoleta Radu, Jeanina Cârstoiu și Daniela Bărbat. Povestea întreagă se află pe website-ul oficial al proiectului „Nos différences font nos richesses” Twinspace (etwinning.net)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *